Coming soon! Skate Canada is preparing to relaunch the Info Centre with an improved structure, new features and easy-to-search articles on everything you need to know about Skate Canada’s bylaws, rules, policies and procedures.

Info Centre

Follow

STAR 1-5 Resource Team Webinar Q&A's

  1. STAR 1-5 Training/Officials Questions
    1. Can you please post the Power Point Slides that you used during the presentation?
      Answer: Yes - these are now posted to the Skate Canada Zendesk site.
    2. What email link should I be sending out to my officials and coaches to access these files?
      Answer: https://info.skatecanada.ca/hc/en-ca/sections/200265664
    3. I won't have access to WiFi where I am giving this presentation. Can I download the files from the Zendesk site to my computer?
      Answer: Yes - all of the files are available for download from the Zendesk site. Simply click on the file link for the file you wish to download.
    4. Will there be more information and training coming for data specialists? Will there be a separate PPT presentation?
      Answer: Yes, a separate document for Data Specialists has now been posted to the Zendesk site. As well, a pre-recorded WebEx presentation will be posted to the Zendesk site.
    5. Will more videos be available as we go forward, as they are quite helpful.
      Answer: We will be continuing to add additional videos as the STAR pilot continues.
    6. How long does the on-line STAR 1-5 on-line training take?
      Answer: We estimate that it would take 1.5 to 2 hours to complete the on-line training for STAR 1 through STAR 5.
    7. Will there be tracking in place to indicate who has completed the training?
      Answer: We are creating an online questionnaire that individuals will have to complete and submit following the completion of their training. This will track who has completed the training. There will be a few knowledge-based questions included to ensure they have reviewed the materials. We are aiming to have it ready to launch in May.
    8. Is it possible to have a chart of what level of official can do what?
      Answer: Yes - Skate Canada will distribute a chart to indicate what the corresponding levels of officiating are between STARSkate / STAR 1-5 and Competitive events.
  2. STAR 1-5 Event Management Questions
    1. Are the STAR 1-5 entry fees set to a national standard?
      Answer: No, there is no national standard for entry fees. Entry fees are determined by the Section and/or Local Organizing Committee. Many Sections have indicated that they have left the entry fees the same as in previous years for categories at this level.
    2. In STAR 1-5 what is given to the skater?
      Answer: In STAR 1-3, the skaters will receive a printout of their report card that has their individual element assessment (Gold, Silver, Bronze or Merit), along with a Ribbon that corresponds to their overall assessment.
      In STAR 4 - skaters will receive a printout of their report card that has their individual element assessment, and then says their placement within their group. The Section will then award medals for placements (i.e. Gold for 1st place, Silver for 2nd place, Bronze for 3rd place).
      In STAR 5, skaters will receive a CPC report card that has their individual element point values, their Program Component Scores, a Total Score and their placement within their group. The Section will then award medals for placements (i.e. Gold for 1st place, Silver for 2nd place, Bronze for 3rd place).
    3. What happens if a skater is tied in STAR 4? Is there a tie-breaker or are they listed as tied?
      Answer: If two skaters receive the same total marks in STAR 4, then they are listed as tied. There is no tie-breaking mechanism in STAR 4.
    4. How many skaters can be grouped together in a group?
      Answer: In STAR 1 groups are limited to a maximum of 6 skaters. The software will not support larger groups. In all other STAR levels, it is recommended to have a maximum of 12 skaters. Smaller groups are preferable, especially in STAR 4 when skaters begin to get ranked against their entire group. Group sizes should not exceed 12 for STAR 4 as the odds of having ties occur increases significantly beyond 12 skaters.
    5. When choosing a level to skate at, what if a skater has their Jr. or Sr. Silver elements passed but only their Preliminary program (part 2) passed? Where do they fit in the STAR system? Would we want to think about adding a note about having the next level but no higher than something, in order to ensure fair playing field? It may not be likely, but it could happen.
      Answer: Although the above scenario seems very unlikely, in this situation and according to the current requirements, this skate could skate in STAR 2, 3 or 4. We are trying not to have too many test restrictions in place to allow skaters to skate where they feel they want to without having to worry about how their test level affects this. This becomes particularly important to consider if a skater wants to change STAR levels mid-season.
    6. Can you run both STAR 5 and Junior Bronze at the same vent?
      Answer: Yes, a Section could choose to run both STAR 5 and Junior Bronze categories at the same competition.  However, Sections need to be aware that running both events may reduce the number of competitors in each event as the requirements to compete and the event content is the same.   Many Sections are not running Jr Bronze events.
    7. If Sections want to double panel STAR 1, how do you do you coordinate this with the announcer?
      Answer: The announcer should perhaps announce each group of skaters as they arrive on the ice to warm-up and/or begin to compete their elements.  It would be difficult to announce each skater as they compete.
    8. How many skaters should be on the warm-up if there is a double panel for STAR 1 is being used?
      Answer: If a Section is double paneling STAR 1 then a maximum of 12 skaters (2 groups of 6) will be on the ice warming up at the same time. Sections may wish to make the warm-up area larger in this situation.  Also – a suggestion was made to have the warm-up area in the middle of ice (i.e. between the 2 blue lines) for all skaters – and then have the two panels judge skaters at each end of the ice.
    9. In STAR 1, how many times can a skater attempt each element?
      Answer: Skaters may only attempt each element once. No reskates are permitted.
  3. STAR 1-5 Technical Questions
    1. Why is the code for the Spiral Sequence in STAR 1-5 FSpSq?
      Answer: The code for the Spiral Sequence is FSpSq to make it very clear that backward spirals are not permitted.  If we used the same code as CPC (SpSq) then coaches may believe that the requirements are the same and mistakenly include a backward spiral or not follow the specific STAR requirements for this element.
    2. Can you please clarify when the code for an under-rotated jump and a down-graded jump will appear on the STAR 1-5 report cards?
      Answer: In STAR 2 and 3 no code for under-rotated or down-graded jumps will appear on the report cards. At these levels, judges will still consider the missing rotation in the element assessment, it will just not be indicated on the report card. In STAR 4, no code for under-rotated jumps will appear on the report cards however as the lower levels it will still be considered by the judges in the element assessment. Starting in STAR 4, downgraded jump will be shown on the report card with a “<<” symbol after the element code. In STAR 5, both under-rotated jumps (“<”) and downgraded jumps (“<<”) will be shown on the report cards.
    3. In STAR 4 - what happens to an Axel that is clean but has been invalidated - does it still get awarded the Axel bonus?
      Answer: An Axel that is invalidated will not receive the Axel bonus.  A new line has been added to STAR 4 report cards that will indicate when the Axel bonus has been awarded, so this will be more clear moving forward.
    4. Has the penalty for violations in STAR 4 and 5 changed?
      Answer: Yes – the deductions for violations have been updated for the 2014-15 season.  For example, the deduction for a Time Violation in STAR 4 and 5 is now 0.2 instead of 0.5.  Please refer to the STAR 1-5 Technical Package for a full list of violations and deductions.
    5. Can you please clarify that for STAR 2, the program length needs to be clear as 1 minute OR 1.5 minutes - if it is left as 1-1.5 min you will have all lengths of programs.
      Answer: A revision will be made to Technical Package and updated on the Zendesk site and Members Only. It will state that the program length for STAR 2 can be 1 minute OR 1.5 minutes.
    6. Can the Well Balanced Program section of the STAR 2-4 marking sheets be made to be more similar to the Technical Panel sheets in CPC with the elements across the top of the page?
      Answer: This is an interesting suggestion.  As we collect feedback from Year 1 of the Pilot, we will see if this idea is shared by others and then determine if we want to make changes to the marking sheets.
    7. Does it matter how you call an element i.e. Loop vs Single Loop?
      Answer: As skaters may only attempt single jumps in STAR 1-4, Judges may say either Loop, or Single Loop.  However, they must ensure the correct code is still written on the sheet (1Lo).
    8. What is the consequence of doing a difficult variation in a spin in STAR 1-5? Is it a GOE assessment or is spin invalidated?
      Answer: In STAR 1-4, a spin with a difficult variation would be considered as an illegal element.  In STAR 5 a spin with a difficult variation would receive No Level from the Technical Panel.
Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful
Have more questions? Submit a request

Comments

Powered by Zendesk